Tájékoztatás – Országos Meteorológiai Szolgálat

Középtávú időjárási tájékoztató a BM OKF részére

Készítette: Ujváry Katalin
Készült: 2018. február 19.

Várható időjárás az ország területére 2018. február 20. és 25. között:

Általános jellemzés
Csapadékos, téli idő várható. A közelünkben örvénylő mediterrán ciklon hatására keddtől szombatig tartó időszakban ismétlődő csapadék várható, a Dunántúlon főként havazás, másutt havas eső, eső is. A legtöbb csapadék a Dunántúlon, délnyugaton valószínű. A hétvégére a hőmérséklet is jelentősen csökken.

Felhőzet, csapadék
Borult idő várható, a hétvégére csökken a felhőzet, szombat, vasárnap már hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.
Keddtől szombat hajnalig ismétlődő csapadékra kell számítani, északkeleten hullhat a legkevesebb. A Dunántúlon többnyire havazás várható, de a Dunántúl keleti felén átmenetileg havas eső, eső is lehet. A Dunától keletre havas esőnek, esőnek nagyobb az esélye, adott helyen – akár egy napon belül is – többször változhat a halmazállapot. A mai előrejelzések szerint összességében kb. a Győr-Szeged vonaltól nyugatra 20-50 mm, keletre csapadéknyom és 12 mm közötti csapadékösszeg valószínű. A Dunántúl nyugati felén (és a hegyekben) a hóréteg vastagsága helyenként akár a 30-35 cm-t is meghaladhatja, a Dunántúl keleti felén és a Duna-Tisza közén 3-10 cm között valószínű.

Hőmérséklet
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kezdetben 0 fok körül alakul, szombaton már -4 és -10, vasárnap -7, -13 fok között valószínű, de a vastag hóval borított, gyengén felhős tájakon ekkor már -15 fok alá hűlhet a levegő.
A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton 0 közelében marad, másutt 1 és 5 fok között várható, de a hétvégén már nagy területen napközben is fagyra kell készülni.

Szél
Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten megerősödik, a legerősebb széllökések 50-55 km/h körül alakulnak. A Dunántúl nyugati felén, a Bakonyban, főként a hét második felében hófúvás is kialakulhat.

0 hozzászólás

There are no comments yet

Leave a comment