Turisztikai fejlesztés és régészeti feltárás szlovák-magyar együttműködéssel

2020 júliusának második felében, valamint augusztus hónapban zajlik a középkorban épült régi letkési templom feltárása a Korongi-parton a Rákóczi utca és a Fő utca találkozásánál. A feltárást az Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészettudományi Intézete irányítja hazai és szlovákiai egyetemi hallgatók és szakemberek részvételével.

A templom ismeretlen időben épült, először 1464-ben említi írásos forrás. A török kor után 1737 körül felújították. Az 1800-as évek elején bontották el. (A mai templom 1811-ben készült el.) Az augusztus végéig tartó kutatás során kiderülhet az, hogy mikor emelték az épületet, milyen alaprajza, mérete volt, továbbá az is, hogy hányszor, milyen formában bővítették. A kiásott maradványok a fotózás és lerajzolás után ősszel visszatemetésre kerülnek. A feltárás eredményeiről a régészek és munkatársaik 2021 tavaszán Letkésen tartanak majd előadásokat. A művelődési házban 2021-től kezdve egy kisebb kiállítás mutatja majd be a kutatás során nyert új információkat és településünk múltját. Reméljük, hogy ezt a helyiek mellett a turisták is érdeklődéssel tekintik majd meg. A feltárás egy turisztikai fejlesztést célzó pályázat része. A fejlesztések és a feltárás költségeinek 85%-át az önkormányzat az „Interreg Szlovákia-Magyarország Kisprojekt Alap a nyugati határtérségben” (SKHU/WETA/1901) pályázati kiírás keretén belül az 1901/1.1/006 regisztrációs számú, „Dél-Hont turisztikai fejlesztése” című kisprojekt megvalósítására nyert támogatásból fedezi.

 

A 2021 májusáig tartó projekt során a szlovákiai Bajtával együttműködve olyan ingyenes képzések is megvalósulnak majd, melyek segítik a helyi lakosságot az idegenforgalomhoz kapcsolódó szolgáltatások megtervezésében és létrehozásában. Ezen képzések helyszínei és időpontjai szeptemberben kerülnek majd közzétételre.