2 csoportos mini bölcsőde építése Letkésen

Pályázat címe:
2 csoportos mini bölcsőde építése Letkésen

Pályázati azonosító:
TOP_PLUSZ-3.3.1-21-PT1-2022-00017

Megvalósítási időszak:
2022. november 1.- 2023. december 31. (tervezett)

Elnyert támogatás:
293.923.525Ft

Projekt összefoglalója:
Letkés Község Önkormányzata 2 csoportos mini bölcsőde építését tervezi a településen. Letkés a hátrányos helyeztű Szobi Kistérségben, az Ipoly mentén fekszik a Börzsöny lábánál. A település népessége 2021. január 1. KSH adatok szerint 1167 fő. A környező településeken élők körében nagy problémát okoz a bölcsődék hiánya. Letkésen különösen indokolt a bölcsőde létrehozása. A környező településeken nincs bölcsőde és a település központi fekvéséből adódóan igen jó kihasználtsággal működhetne az intézmény. A bölcsőde megnyitása a környék több mint 5000 lakosának jelenthetne megoldást a bölcsődei ellátás terén. Tehát elmondható, hogy az új bölcsőde létrehozása egy hiánypótló beruházás lenne a térségben. Az épület jellemzői: A tervezett épület 2 csoportszobával rendelkezik, amely 14 gyermek ellátását tudja kiszolgálni, illetve a szabályozás szerint 16 gyermekét, ha mindegyik elmúlt legalább 2 éves. Az alaprajzi elrendezésnél az volt a cél, hogy olyan helyiségcsoportokat tervezzünk, ami a minibölcsőde előírásainak és üzemeltetési követelményeinek minden szempontból megfelel, minimális helyigényekkel.

A bölcsőde az újonnan kiépített térkő burkolatú járdáról akadálymentesen megközelíthető.

Az épület Déli homlokzatán található a bejárat. Az épületbe belépve balra található az átadó és a gyermek öltöző. Az épület északi homlokzatára sorolódnak a szociális helyiségek, az akadálymentes WC, a melegítő konyha és az azt kiszolgáló helyiségek, valamint a dolgozói öltöző és a vizes helyiség. A gyermekek számára fenntartott vizes helyiség a központi közlekedőről és a csoportszobából is megközelíthető. A csoportszobából így a dolgozóknak állandóan láthatják és felügyelhetik a gyermekeket.

Az épület az akadálymentesség követelményeinek figyelembevételével került tervezésre.

Az épület fűtött alapterülete 125m2, ehhez jön még egy 55m2-es terasz.

Az épület tetőszerkezetére 6kw napelemrendszer kerül kiépítésre, ami lefedi a teljes villamosenergia fogyasztást. Ezáltal jelentősen csökkenthető a rezsi költség, valamint az épület co2 fogyasztása.

A terv szerint a bölcsőde nagy hangsúlyt fog fektetni a gyermekek természeti és környezeti ismereteinek bővítésére, ezért a pályázat során esővízgyűjtő, magaságyás, szelektív hulladékgyűjtő, és komposztáló kiépítése is megtörténik.